Ads kezelés: Mi is az az Ads?
 • info@sarkadiseo.hu
 • 06 (70) 940-2856
 • Hétfő - Péntek | 08:00 - 17:00
 • Keresőoptimalizálás (SEO) újra töltve 2024, mert bármi történjen mindig mindenki a Google-ban keres!

Ads kezelés: Mi is az az Ads?

Ads logo


Sokan feltették már ezt a kérdést ezért részletesen bemutatom ennek a hirdetési rendszernek a lényegét. Mint ahogy az előző mondatból kiderült ez egy online hirdetési rendszer amit a google kereső üzemeltet. A találati lista tetején az első 3 találat ebből a hirdetési rendszert használó emberek oldalai kerülnek ki. Erre a 3 helyre más nem kerülhet a találati lista így van kialakítva. A felső 3 helyet kivéve még az találati lista jobb oldalán és a lista alján lévő 3 oldal is ehhez a rendszerhez tartozik.

Míg a keresőoptimalizálásra várni kell hogy eredményt érjen el addig az Ads azonnali megoldást nyújt az online megjelenésre. Az azonnali megjelenésnek viszont ára van, erről részletesebben a "Bevétel-Kiadás tévhitek?" menüpontban olvashat.

A rendszer működése eléggé bonyolult ahhoz hogy egy vállalkozó magától elkezdjen hirdetéseket készíteni benne. A keresőoptimalizálással ellentétben az Ads-nek a használatáról a teljes dokumentáció megtalálható a honlapján illetve a súgóban. Akkor most felmerülhet a kérdés hogy "ha fent van hogy hogyan kell csinálni, akkor miért is lenne annyira bonyolult?". Erre a kérdésre a választ nem lehet 1-2 szóban megválaszolni ezért a következőiekben bemutatom a rendszer működését nagyvonalakban.

Kezdeti lépések: Ads kezelés

 • Fiók létrehozása: Ahhoz hogy el lehessen kezdeni egy kampány (hirdetés) kialakítását google fiókra van szükség.
 • A kezdő beállítások: A legelső lépések között máris felmerülhet egy olyan probléma amit csak akkor lehet profi módon kiválasztani ha már van benne tapasztalatunk. A kampány neve után ki kell választani hogy milyen hálózaton fusson a hirdetés. Erre számos megoldást kínál az Ads rendszer. A legfontosabbak a keresési és a display hálózatok.

  Keresési hálózat:Ide csak a google találati lista tartozik a hírdetés címkével megfelölt oldalak.

  Dispaly hálózat: Számos oldalon látható hogy a weboldalak valamelyik részén reklámok találhatóak. Ezen a hálózaton való hirdetés azt teszi lehetővé hogy a megjelölt vagy véletlenszerű weboldalakon megjelenjen a hirdetés kép, animáció, videó formájában.

  Vannak még más lehetőségek is illetve ennek a kettőnek a kombinációi, ahhoz hogy el lehessen dönteni hogy melyik lenne a vállalkozásnak a legjobb azt csak egy komolyabb tapasztalattal bíró szakember tudná megmondani.

  Minden újonnan elkezdett és még ismeretlen területnek megvan a maga úgymond "tanuló pénze". Az Ads ennek a kifejezésnek tökéletesen eleget tesz. A rendszeren belül a beállítások és a lehetőségek száma temérdek. Az esetleges rossz beállítások vagy a túl magas licit érték megadása több 100ezer forintba kerülhetnek.

  Meg lehet még adni célzási területet, napi költségkeretet, max kattintási költséget, eszközöket stb. Ezekről részletesen a google hivatalos dokumentációjában olvashat.

 • Céloldal kiválasztása: Ez a művelet egy fontos lépés ahhoz hogy költséghatékony legyen a hirdetés és a látogatók tényleg oda érkezzenek ahova akarnak. Úgy mint a keresőoptimalizálásban az Ads-nek is vannak kritériumai a weboldallal és a hirdetéssel szemben. Mind a weboldal céloldalát és a kampányt folyamatosan optimalizálni kell. Van egy olyan úgynevezett minőségi mutató ami alapján az Ads eldönti hogy milyen minőségű a kulcsszó. Maximum 10 pontot lehet elérni és egyértelműen a legmagasabb pontszám után kell fizetni a legkevesebbet. A céloldal kiválasztásánál ügyelni kell arra hogy a látogató egyből arra az oldalra érkezzen amit éppen keres és nem kelljen az oldalon navigálnia a termék vagy szolgáltatás után.

 • Hirdetés szövegek megadása: A céloldal kiválasztása után a hirdetés szövegek megadása a 2. legfontosabb művelet, mivel a látogató ezeknek a szövegeknek az olvasása után dönti el hogy ellátogat e az oldalra vagy sem.
 • Bővítmények: Számos bővítmény található az Ads rendszerében amiket beállítva több információt lehet megjeleníteni a találati listán.
 • CPC stratégia kialakítása: Minden kulcsszónak manuálisan és automatikusan is meg lehet adni egy olyan maximális kattintási költséget amit maximum fizet egy kattintás után a hirdető.
 • Automatizálás: Vannak olyan szabályok amiket alkalmazhat a rendszerben ezeket nevezzük automatizálásnak. Ezek a szabályok amiket kialakít a hirdető automatikusan futtatják illetve leállítják vagy emelik, csökkentik a költségeket vagy a kampányt. Számos lehetőség közül lehet választani. Ezek a szabályok nagyon hasznosak viszont a reagálási idejük eléggé elmarad egy manuálisan felügyelt kampány mellett.
 • Követések beállítása: Lehetőség van az Ads rendszerét összekapcsolni a szintén a google-höz tartozó Analytics rendszerrel. Ennek hatására pontos képet lehet kapni a látogatók viselkedéséről.

  Számos lehetőség elemzésre és beállítás található még a rendszerben, ahhoz hogy elkezdjen egy alap kampányt a fentebb említett 8 pont szükséges. Ez a 8 pont nem fedi le a rendszernek még a 5%-át sem ezért érdemes utána olvasni a működésnek.


Mikor érdemes használni az Ads hirdetési rendszert és milyen céget érdemes felbérelni?

Nem minden vállalkozónak érdemes ezt a rendszert használnia! Egy kezdő cég ami nem rég alapult annak nem igazán érdemes hosszabb távon ezt a szolgáltatást választania. Kezdetekben nagyobb pénzbeli ráfordításra van szükség a rendszer normális beállításához (természetesen ez szegmens függő). Egy nagyobb értékű termék esetén pl télikert, gyémánt gyűrű stb.. nem feltétlen az Ads a legmegfelelőbb megoldás. Ahhoz hogy eldöntse egy vállalkozó vagy cég hogy mire van szüksége fontos a konkurencia tanulmányozása. Egy cég aki már pl 5 éve a piacon van az könnyebben tudja használni az Ads rendszert mert már van kialakult vevőköre vagy megtakarított tőkéje. Amikor fel akar bérelni egy céget, hogy készítse el és felügyelje a kampányt, érdemes olyan céget keresni akiknek már nagy tapasztalatuk van kisebb és nagyobb kampányok kezelésében. A hátránya a nagyobb cégeknek az hogy nincs annyi idejük a szakembereknek a kampányokkal foglalkozni. A kisebb cégek ennek pont az ellenkezője, több idejük van egy kampányra de előfordulhat hogy nem a legprofibbak ezen a területen.

Ezeket az úgynevezett "lekattintásokat" az Ads rendszere szűri folyamatosan és jóváírja az ilyen jellegű támadásokat. Sajnos saját tapasztalat hogy a rendszer eléggé lassan kezeli ezért akár órák is eltelhetnek míg a hirdetés újra látható lesz ha ilyen támadás éri a hirdetést.

Támadások az Ads-ben:

Amit sok helyen nem említenek meg az pedig a konkurencia vagy magánemberek "támadásai". A rendszerben kattintások után kell csak fizetni. Meg kell adni egy minden napra vonatkozó költségkeretet amit nem léphet túl a rendszer csak maximum 10%-ban. Ennek a beállításnak a túl nagy napi költségkeret beállítása miatt nagy összeget lehet veszíteni ha egy rosszakaró elkezd kattintgatni a hirdetésre hogy elfogyassza a napi költségkeretet hogy esetlegesen az ő hirdetése kerüljön előre. Mint kiderülhetett ha elfogy a napi költségkeret akkor a hirdetés csak a következő nap éjfélt követően fog megjelenni.

Ads, gyakori kérdések és válaszok:

 • Mi az az Ads?
  A google keresőjének a hirdetési rendszere ahol kattintás alapon kell fizetni. A keresőoptimalizálás-hoz képest sokkal drágább.

 • Mi kell ahhoz, hogy legyen egy Ads kampányom?
  Ehhez csak egy weboldal kell illetve egy google fiók. A beállítások után ami az elején kb 4-5 óra már indulhat is a hirdetés.

 • Ki ellenőrzi a kampányomat?
  A google minden hirdet szöveget egyesével ellenőriz ami 24 órán belül jóváhagy de a tapasztalat alapján ez az idő csupán 1-2 óra.

 • Én magam is meg tudom csinálni?
  Igen. Miután elolvastuk a szükséges információkat akkor önmagunk is képesek vagyunk megcsinálni. Fontos, hogy napi szinten több órát kell vele foglalkozni és tapasztalat híján akár több 100 ezer forintot is eltapsolhatunk tudatunkon kívül.

 • Mennyibe kerül egy kampány?
  Ezt így nem lehet megmondani. Licit alapon működik a rendszer így 1 szó 1 kattintás után kerülhet 10 ft-ba vagy 500-ba is.

 • Vannak Ads kampányt készítő cégek?
  Természetesen. Van egy havi költsége a kezelésnek illetve az az összeg amivel megy az Ads kampány.
google algoritmus